Dziecko cudzoziemca – zezwolenie na pobyt

Status pobytowy dziecka w RP w głównej mierze zależy od statusu rodzica. Przepustkę na pobyt czasowy udziela się małoletniemu dziecku cudzoziemca, który przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie wizy krajowej lub zezwolenia na pobyt czasowy, jeżeli dziecko to urodziło się w okresie ważności tej wizy krajowej lub zezwolenia na …

Transkrypcja aktu

Transkrypcja to nic innego, jak przeniesienie treści zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do rejestru polskiego. Transkrypcja (rejestracja) zagranicznego dokumentu stanu cywilnego jest obowiązkowa, jeżeli obywatel polski, którego dotyczy zagraniczny dokument stanu cywilnego, wnioskuje o dokonanie czynności z zakresu rejestracji stanu cywilnego lub ubiega się o polski dokument tożsamości lub nadanie numeru …

Założenie spółki przez cudzoziemca

Kto i na jakich zasadach może prowadzić działalność gospodarczą w Polsce? Sytuacja dotycząca wymogów nie jest specjalnie skomplikowana, a wszystkie za i przeciw zawarte są w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej.

Urząd do Spraw Cudzoziemców

W 2007 roku swoje sprawowanie zakończył Urząd do Spraw Repatriacji i Cudzoziemców, w którego miejsce powstał istniejący do dziś Urząd do Spraw Cudzoziemców. Zmiany te nastąpiły między innymi w związku ze zmianą ustawy o cudzoziemcach.

Wymiana ukraińskiego prawa jazdy na polskie

Czy posiadając ukraińskie prawo jazdy można poruszać się po drogach na terenie Rzeczypospolitej Polskiej? Oczywiście. Jednak, aby było to w pełni legalne, należy spełnić pewne warunki oraz przejść legalnie przez proces wymiany dokumentu na polskie.

Zezwolenie na pobyt stały

Zezwolenie na pobyt stały jest bezterminowe, lecz należy wiedzieć, iż sama karta pobytu jest ważna przez 10 lat i właśnie co dekadę należy kartę wymienić. Na podstawie dokumentu zezwalające na pobyt w Polsce, obcokrajowiec może podjąć pracę tylko i wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej.

Zezwolenie na pobyt czasowy

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt czasowy, obcokrajowiec musi przejść przez procedurę tzw. legalizacji pobytu czasowego, którą przeprowadza urząd wojewódzki, w województwie zamieszkiwanym przez cudzoziemca. W celu uzyskania takowego pozwolenia należy przedstawić szereg dokumentów oraz spełnić określone normy. Nie każdy może otrzymać zezwolenie na pobyt czasowy.

Małżeństwo z obcokrajowcem

Wydawać by się mogło, że w celu zawarcia małżeństwa z obcokrajowcem, trzeba przejść przez cały szereg procedur. Otóż nic bardziej mylnego. Formalności związane z zawarciem takiego małżeństwa niewiele różnią się od standardowych wymagań podczas ślubu polskich obywateli.